Naleśniki szpinakowe z sosem tomatillo

(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1653
Naleśniki szpinakowe z sosem tomatillo
SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g czarnej fasoli w zalewie
  • 5 marchewek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 pęczek szpinaku
  • Na sos tomatillo:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 g tomatillo
  • 1 awokado

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Warzywa oraz owoce umyć i osaczyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić drobno. Marchew obrać ze skóry, pokroić w słomkę wymieszać z cebulą oraz papryką i gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie odcedzić i dodać do ryżu. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do reszty składników. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto naleśnikowe: szpinak umyć i osączyć z wody. Mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli, dodać do tego szpinak i wszystko zmiksować w blenderze. Rozgrzać olej na patelni, wlewać ciasto o konsystencji śmietanki i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, po czym nałożyć na nie wymieszane składniki z ryżem. Całość zawinąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos tomatillo: tomatillo pokroić drobno i zmieszać ze śmietaną. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do śmietany. Składniki przełożyć do blendera, dodać szczyptę pieprzu i soli, zmiksować i polać naleśniki na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy