Tomatillo z miechunką pomidorową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3323
Tomatillo z miechunką pomidorową
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 6 miechunek pomidorowych
  • 2 placki tortilli
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 awokado
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory, awokado oraz miechunkę dokładnie umyć i osączyć z wody. Z awokado usunąć pestkę i obrać ze skóry. Następnie składniki te pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy. Bulion warzywny przelać do garnka. Dodać do tego cebulę, kukurydzę i miechunkę. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Następnie ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i dodać do gotowanej zupy. Zupę wymieszać, doprawić jeszcze raz przyprawami do smaku i gotować przez minutę, po czym przelać na talerz. Tortillę namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie paski i dodać do zupy. Całość udekorować pokrojonym awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów