Tofu z ziemniakami i sosem czosnkowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Tofu z ziemniakami i sosem czosnkowym

    Dodane przez: iwona

    miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g tofu
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka przypraw do ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy Tzatziki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zrumienić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Potem oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i przełożyć na talerz. Tofu przysmażyć z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ziemniaków. Pomidora oraz ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i dodać do potrawy.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę. Dodać do niego 1 łyżkę przypraw Tzatziki, zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy