Tofu z ziemniakami i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2951
Tofu z ziemniakami i sosem czosnkowym
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g tofu
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka przypraw do ziemniaków
  • 1 łyżka przyprawy Tzatziki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i zrumienić na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Potem oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i przełożyć na talerz. Tofu przysmażyć z obu stron na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni i dodać do ziemniaków. Pomidora oraz ogórka umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i dodać do potrawy.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory i przepuścić przez praskę. Dodać do niego 1 łyżkę przypraw Tzatziki, zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z 2 łyżkami majonezu i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów