Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 14370
Sernik na zimno z serków homogenizowanych
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g serka homogenizowanego Danio
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g biszkoptów okrągłych
  • 30 g mieszanych bakalii
  • 30 g truskawek
  • 20 g biszkoptów
  • 4 łyżki letniej wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. 10 g z nich zmiksować w blenderze i zostawić na polewę sernika. Bakalie sparzyć wrzącą wodą, potem osączyć z nadmiaru wody i drobno pokroić. Biszkopty rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać z bakaliami. Następnie wymieszane składniki przełożyć do formy i zalać lekko podgrzanym w rondlu miodem. Śmietanę kremówkę ubić trzepaczką na sztywną pianę. Pod koniec dodać do niej cukier puder i nadal ubijać. Potem łyżeczką nakładać stopniowo małe porcje serka homogenizowanego, wciąż cały czas ubijając. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach letniej wody. Kiedy napęcznieje, dodać do składników i dokładnie wymieszać. Do wymieszanej masy dodać całe truskawki, ponownie wymieszać, przełożyć na bakalie w formie i włożyć do lodówki, aby wszystko stężało. Po tym czasie wyciągnąć, polać polewą z miksowanych truskawek i przełożyć na talerz.

2 komentarze

mniam łatwy supcio okok jest

izomorfia3
Wow-właśnie został dodany do kolekcji w folderze: do upieczenia ! :)

Podobne przepisy