Chipsy kukurydziane z bakłażanem i cieciorką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2752
Chipsy kukurydziane z bakłażanem i cieciorką
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki w zalewie
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bakłażana oraz pietruszkę umyć i osączyć z wody. Następnie bakłażana pokroić drobno i zmiksować. Dodać do niego mąkę kukurydzianą, jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić na jednolitą masę. Masę rozwałkować, pokroić na cienkie plastry, a potem wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Korzeń pietruszki zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pietruszki. Cieciorkę osączyć z zalewy i dodać do pokrojonych warzyw. Warzywa doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i razem wszystko zmiksować w blenderze. Zmiksowane warzywa przełożyć do małych miseczek i podawać z całą potrawą na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów