Ziemniaki z fasolą, ryżem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1767
Ziemniaki z fasolą, ryżem i pomidorami
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 10 pomidorów suszonych
  • 4 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietanki sojowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, dodać do niego curry oraz 5 pokrojonych w plastry, suszonych pomidorów i ugotować na sypko. Następnie odparować i wyłożyć na talerz. Ziemniaki ugotować w mundurkach, potem odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać do ziemniaków. Fasolę osączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, połączyć z ziemniakami i zeszkloną cebulą. Dodać do tego śmietankę sojową, doprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i przełożyć na ryż. Sos sojowy przelać na patelnię, dodać do niego 5 pozostałych suszonych pomidorów, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, smażyć przez 1,5 minuty na małym ogniu, po czym dodać do potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów