Risotto ze szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1626
Risotto ze szparagami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 zielonych szparagów
  • 4 suszone pomidory
  • 4 listki bazylii
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 1 szklanka śmietanki sojowej
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, pokroić na kawałki, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem ryż połączyć ze szparagami i dodać drobno pokrojone, suszone pomidory. Śmietankę sojową wymieszać z curry i szczyptą pieprzu, po czym zalać nią gorący ryż ze szparagami i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na talerz, udekorować listkami bazylii i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów