Ziemnaki smażone z groszkiem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1262
Ziemnaki smażone z groszkiem i sezamem
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonego groszku w łupinie
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka przypraw do ziemniaków
  • 1 ostra papryczka chili
  • olej go głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki, groszek i papryczkę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i przysmażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Następnie osączyć je z tłuszczu, oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą i przełożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić końcówek, potem wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 3 minuty. Usmażony oprószyć solą, oraz drobno pokrojoną papryczką chili i dodać do ziemniaków. Ziarna sezamu wysypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zrumienić i posypać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów