Ziemnaki smażone z groszkiem i sezamem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g zielonego groszku w łupinie
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka przypraw do ziemniaków
  • 1 ostra papryczka chili
  • olej go głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Ziemniaki, groszek i papryczkę umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i przysmażyć na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Następnie osączyć je z tłuszczu, oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą i przełożyć na talerz. Groszek zielony pozbawić końcówek, potem wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć przez 3 minuty. Usmażony oprószyć solą, oraz drobno pokrojoną papryczką chili i dodać do ziemniaków. Ziarna sezamu wysypać na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu, zrumienić i posypać całą potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy