Okrąglaki z kozim serem i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2117
Okrąglaki z kozim serem i pomidorami
fot. sashafatcat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białego koziego sera
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 3 pomidory
  • 3 dag drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 łyżki soli
  • pęczek bazylii

Opis przygotowania:

Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Ser kozi pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z solą i letnim mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę. Wbić do niej jajko, dodać roztarte drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Potem rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć kółka o średnicy 12 cm oraz dwa półokrągłe paski na każde ciasto (posłużą do zawinięcia brzegów ciasta ).

Na wycięte kółka nałożyć plastry sera białego, liście bazylii i pokrojone pomidory. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym nałożyć na nie półokrągłe paski ciasta i skręcić końce. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, przełożyć na nią przygotowane okrąglaki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów