Klopsy ryżowe z ziemniakami i sosem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2702
Klopsy ryżowe z ziemniakami i sosem
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 100 g konfitury z borówek
  • 4 kiszone ogórki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka maki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek zielonego koperku
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do sypko i odparować. Jajka ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do ryżu. Szczypiorek oraz koperek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno i dodać do ryżu z jajkami. Następnie składniki wymieszać, uformować ręcznie kulki i przełożyć na talerz. Ziemniaki oskrobać ze skóry, umyć, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i dodać do kulek ryżowych. Ogórki kiszone pokroić w ćwiartki i dodać do całości.

Przygotować sos: boczek pokroić w drobną kostkę, potem wrzucić go na rozgrzana patelnię i przyrumienić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, zeszklić i wlać olej. Dodać do tego przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować, ściągnąć z ognia i przelać na potrawę. Dodać do tego konfiturę z borówek i udekorować całe danie zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów