Yakitori

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2593
Yakitori
fot. TheCulinaryGeek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 30 ml wina ryżowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 mango
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 4 patyczki szaszłykowe

Opis przygotowania:

Piersi z kurczaka, owoce i warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sos sojowy zmieszać z winem ryżowym, cukrem, imbirem oraz drobno pokrojoną cebulą. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem oraz solą i moczyć przez godzinę w wymieszanych składnikach. Awokado i mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Na patyczki szaszłykowe nadziać mięso, pokrojone owoce oraz warzywa. Następnie całość przełożyć na rozpalony grill i piec do miękkości mięsa. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Na ryż wyłożyć grillowane szaszłyki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów