Cukinia faszerowana z bakłażanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4079
Cukinia faszerowana z bakłażanem

Składniki:

  • 30 g szynki wędzonej
  • 30 dag mozzarelli
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 papryki czerwone
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka ryżu
  • mielona bazylia
  • mielony tymianek
  • mielone oregano
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • świeży tymianek
  • 4 arkusze folii aluminiowej

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki, a wydrążony miąższ drobno posiekać. Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć środki, drobno je pokroić i oprószyć szczyptą soli, aby puściły sok. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę. Paprykę pozbawić nasion i drobno pokroić. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ryżem. Dodać do tego pokrojoną paprykę, połowę cebuli z czosnkiem (drugą połowę pozostawić do bakłażanów), doprawić szczyptą oregano, tymianku, solą oraz pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, 3 łyżki oliwy i wszystko dokładnie wymieszać

Wymieszanymi składnikami nadziać cukinię. Ser mozzarella pokroić na drobne kawałeczki, dodać do niego drugą połowę pokrojonej cebuli z czosnkiem, pokrojone drobno pomidory, oprószyć mielonym oregano, tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć wydrążonych bakłażanów, wysmarowanych 3 łyżkami oliwy.

Wszystkie faszerowane warzywa zawinąć w arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 20 minut. Upieczone wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki i świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów