Piernik z musem truskawkowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Piernik z musem truskawkowym

    Dodane przez: iwona

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 20 dag miodu
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • Na mus truskawkowy:
  • 250 g sera mascarpone
  • 75 g galaretki wiśniowej w proszku (1 opakowanie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 białka
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 szklanka jeżyn
  • 0,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 4 liście mięty do dekoracji

Opis przygotowania

Przygotować ciasto na piernik: 2 jajka utrzeć z cukrem i 2 łyżkami masła na jednolitą masę. Dodać do tego mąkę i nadal razem ucierać przez 5 minut. Następnie w rondlu podgrzewać miód, mieszając drewniana łyżką. Kiedy się lekko zrumieni, przelać go do utartej masy. Sodę oczyszczoną zalać 3 łyżkami letniej wody, dokładnie rozmieszać i dodać do utartej masy. Do masy dodać przyprawy korzenne do pierników, wlać mleko, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Formę do pieczenia wysmarować 2 łyżkami masła, oprószyć mąką i przelać do niej całą zawartość masy. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec ciasto przez ok. 50 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować mus truskawkowy: żelatynę namoczyć w 0,5 szklanki letniej wody, aby napęczniała. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osączyć z wody. Część z nich pozostawić do dekoracji, a resztę zmiksować z serem mascarpone i namoczoną żelatyną. 2 białka ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, po czym dodać zmiksowanych składników i jeszcze raz wszystko zmiksować. Zmiksowany mus wyłożyć na upieczony wcześniej piernik i wstawić do lodówki, aby stężał.
Przygotować galaretkę wiśniową: zagotować 500 ml wody, ściągnąć z ognia i rozpuścić w niej 1 opakowanie galaretki w proszku. Kiedy galaretka przestygnie i zacznie tężeć, przelać ją na mus truskawkowy i z powrotem włożyć ją na jakiś czas do lodówki.
Gotowe ciasto wyciągnąć, pokroić na porcje, udekorować truskawkami, jeżynami i listkami mięty.

0 komentarzy

Podobne przepisy