Rolada serowo-szpinakowa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Rolada serowo-szpinakowa

    Dodane przez: wd2005

Składniki

  • 1 kg białego tłustego sera twarogowego
  • 2 pęczki szpinaku
  • 4 łyżki letniej wody
  • 3 białka
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania

Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Następnie zmiksować go z solą na jednolitą masę. Żelatynę moczyć w letniej wodzie do czasu, aż napęcznieje. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej zmiksowany szpinak i połowę namoczonej żelatyny (pozostałą żelatynę pozostawić) i jeszcze raz zmiksować całość. Zmiksowaną masę nałożyć na papier do pieczenia i odstawić na kilka minut do lodówki, aby masa zaczęła tężeć. Ser biały przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, potem wymieszać z drugą połową namoczonej żelatyny i włożyć do lodówki. Gdy żelatyna z serem zacznie tężeć, wyciągnąć z lodówki i na masę ze szpinakiem nałożyć masę serową. Wszystko zawinąć w rulon, owinąć papierem i ponownie wstawić do lodówki. Gdy rolada mocno stężeje, wyciągnąć z lodówki, odwinąć papier, pokroić w plastry i udekorować listkami bazylii.

0 komentarzy

Podobne przepisy