Smażone zielone pomidory z serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2727
Smażone zielone pomidory z serem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g sera pleśniowego
  • 4 zielone pomidory
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 liście bazylii
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego majeranku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Pomidory umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry, oprószyć, solą, pieprzem i majerankiem. Jajko roztrzepać widelcem na jednym talerzu, a na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Następnie plastry pomidorów panierować w jajku, potem w bułce tartej i wrzucić na mocno rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, posypać pokruszonym drobno serem pleśniowym i udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów