Pomidory w cieście z jabłkiem i sosem czosnkowym

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 zielone pomidory
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 jabłka słodkie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Pomidory i jabłka umyć. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i razem z pomidorami pokroić w kostkę. Następnie oprószyć cynamonem, szczyptą soli, pieprzu, cukru i pozostawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem, szczyptą soli i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać. Następnie łyżką przekładać na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: obrać czosnek i zmiażdżyć praską. Dodać do niego majonez, śmietanę, szczyptę soli, dokładnie wymieszać i przełożyć do małych miseczek. Całość podawać na jednym talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy