Nalewka z czarnych porzeczek

mateusz

Autor:

Przepisów: 27

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Nalewka z czarnych porzeczek

    Dodane przez: monika4

    MONIKASTRUK

Składniki

  • 50 dag czarnych porzeczek
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/4 litra czystej wódki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag miodu

Opis przygotowania

Porzeczki opłukujemy, suszymy i wrzucamy do butli. Zalewamy wódką i spirytusem, zakorkowujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-6 tygodni. Co kilka dni należy wstrząsać butlą. Nastaw zlewamy do butelki przez lejek z watą lub gazą, zakorkowujemy. Do pozostałych owoców dodajemy cukier i miód, mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop zlewamy do otrzymanego poprzednio nastawu. Słodkość nalewki regulujemy poprzez ilość dolanego syropu (im więcej, tym słodsza) oraz ilość dolanej wódki (im więcej, tym bardziej gorzka).

1 komentarz

odpowiedz

zapomnieli dodać 5 ml /łyżeczka/nalewki spirytusowej na młodziutkich liściach czarnej porzeczki

Podobne przepisy