Naleśniki z ostrygami, warzywami i sosem
Ocena: (średnia: 5.00, 1 głos) |
Trudność: łatwy |
Czas: |
Porcje: 3-4 os. |
-
jetalone / CC-BY 2.0
Składniki
- 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego do sajgonek
- 8 ostryg mrożonych
- 2 łyżki mąki
- 1 czerwona papryka
- 1 główka sałaty
- 1 jabłko
- natka zielonej pietruszki
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto naleśnikowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Paprykę i jabłko pozbawić nasion, paprykę pokroić w plastry, a jabłko w słomkę. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, umyć, oprószyć solą i obtoczyć w mące. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni, dodać ostrygi i smażyć na rumiany kolor. Potem wyciągnąć i osączyć z tłuszczu.Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę zmieszać z mlekiem, solą i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Wyrobione wlewać na rozgrzaną patelnie z 2 łyżkami oleju. Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć, po czym nałożyć na nie liście salaty, smażone ostrygi, paprykę i jabłko. Całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Na koniec polać sosem posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
0 komentarzy