Birria

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g jagnięciny
  • 4 pieczarki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 placki tortilli kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu łagodnego
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Jagnięcinę umyć, osączyć z wody, natrzeć pieprzem, solą, imbirem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso pokroić na cienkie plastry i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Do mięsa dodać obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek, mieloną paprykę oraz oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Tortille skropić niewielką ilością wody, przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu, podgrzewać z jednej strony przez 30 sekund i wyłożyć na talerz. Na tortillę przełożyć smażone mięso z grzybami i posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Następnie na potrawę wyłożyć keczup i całość polać sokiem z połowy limonki, a drugą połową udekorować talerz.

0 komentarzy