Krem z białego sera, pora i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2231
Krem z białego sera, pora i jajek
fot. Ron Diggity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg białego, tłustego sera
  • 3 białka
  • 3 łyżki letniej wody
  • 2 pory
  • 2 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • sól

Opis przygotowania:

Pomidory suszone sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i pokroić w bardzo małą kostkę. Por umyć, osączyć z wody, pokroić w krążki i zeszklić z rozgrzanej oliwie. Do pora dodać pokrojone pomidory i szczyptę soli, wymieszać, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Następnie białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej żelatynę i dobrze rozmieszać. Ser biały przemielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym dodać do niego ubitą pianę z żelatyną i całość zmiksować. Potem całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch wyłożyć zeszklone pory z pomidorem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 st. i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów