Łopatka wieprzowa ze szpinakiem i wiśniami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Łopatka wieprzowa ze szpinakiem i wiśniami

    Dodane przez: wd2005

    Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej (bez kości)
  • 15 dag suszonych wiśni
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania

Łopatkę wieprzową umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Następnie oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do mięs i przełożyć do brytfanki. Wlać 0,5 szklanki oleju i dodać do tego sparzone wrzątkiem wiśnie. Piec do miękkości mięsa w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. W czasie pieczenia, mięso polewać olejem z pieczenia. Upieczone przełożyć na talerz razem z wiśniami. Szpinak opłukać, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzana patelnię i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy