Ziemniaki z rukolą, pieczarkami i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2922
Ziemniaki z rukolą, pieczarkami i jajkami
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 30 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie dodać do nich masło, po czym razem utłuc, wymieszać i wyłożyć na talerz. Rukolę opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z wody i dodać do ziemniaków. Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, potem całość dodać do ziemniaków. Jajka wbić na gotującą się wodę, kiedy się zetną należy je wyciągnąć, osączyć z wody i dodać do potrawy. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów