Pulpo a la Gallega (ośmiornica po Galicyjsku)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2390
Pulpo a la Gallega (ośmiornica po Galicyjsku)
fot. Javi Vte Rejas / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 mrożone ośmiornice
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej
  • natka pietruszki
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w grube plastry i przełożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, odciąć końcówki macek i sparzyć w 2 l zagotowanej wody dwukrotnie. Następnie ośmiornicę wyciągnąć, pokroić w plastry i z powrotem wrzucić do wrzącej wody. Dodać do tego 2 obrane cebule dymki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, pokrojoną drobno natkę pietruszki, 1,5 łyżki soli i gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną odcedzić i dodać do ziemniaków. Oliwę zmieszać z mieloną papryką, szczyptą pieprzu, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.

0 komenatrzy

Podobne przepisy