Małże z majonezem, kawiorem i makaronem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2093
Małże z majonezem, kawiorem i makaronem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 10 małży mrożonych
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki drobnego kawioru czerwonego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 cytryna
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Małże rozmrozić, odciąć od muszli, usunąć części niejadalne, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć z wody, przestudzić, wymieszać z majonezem i przełożyć z powrotem do umytych muszli. Muszle wyłożyć na makaron i polać sosem sojowym, posypać sezamem i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Całość udekorować kawiorem i plastrami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów