Żołądki kurczaka duszone z ryżem i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3615
Żołądki kurczaka duszone z ryżem i pieczarkami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 kg żołądków z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu
  • 30 g pieczarek
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarna pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Żołądki kurczaka oczyścić z białych błon, pokroić w plastry i dokładnie umyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Rozgrzać olej w rondlu, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Następnie dodać do tego pokrojone żołądki, doprawić pieprzem, solą i imbirem, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną drobno papryczkę chili. Następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Potem dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić jeszcze przez 4 minuty, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów