Brzoskwinie z serem, ryżem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1952
Brzoskwinie z serem, ryżem i kapustą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g brzoskwiń w zalewie
  • 45 g twardego koziego sera
  • 4 plastry mrożonego ciasta filo
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odcedzić. Ciasto filo rozmrozić, skropić letnią wodą, nałożyć na nie po 2 łyżki ryżu i następnie zawinąć w sakiewki. Zawinięte ciasto włożyć na 2 minuty do gotującej się wody, potem wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, oprószyć pieprzem i dodać do ciasta z ryżem. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno ser kozi i smażyć do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy dodać osączone z zalewy i pokrojone w kostkę brzoskwinie, smażyć przez 40 sekund, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Całość polać syropem klonowym

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów