Tortilla z tofu, pieczarkami i sosem kremowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4468
Tortilla z tofu, pieczarkami i sosem kremowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g tofu
  • 20 g pieczarek
  • 4 placki tortilli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • natka selera
  • sól
  • Na sos kremowy:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Placki tortilli skropić letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i podgrzać przez 15 sekund na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć chwilę, po czym dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty. Potem dodać do tego pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę, smażyć przez 30 sekund, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na tortillę. Do smażonych składników dodać pokrojoną drobno natkę selera. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce jarzynowej, sparzyć 2 szklankami lekko osolonego wrzątku, osączyć z wody i dodać do tortilli.

Przygotować sos kremowy: majonez zmieszać ze śmietaną, obranym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów