Szwedzkie naleśniki z owocami

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g ananasa w zalewie
  • 40 g truskawek
  • 40 g jagód
  • 4 kiwi
  • 2 listki bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Truskawki i jagody umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy. Kiwi obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę zmieszać z cynamonem, kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie smażyć naleśniki na patelni z obu stron na rumiany kolor. Średnica jednego smażonego naleśnika nie powinna przekraczać 10 cm. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Porcje owoców poprzekładać naleśnikami, a na sam wierzch wyłożyć jagody. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować listkami bazylii.

0 komentarzy

Podobne przepisy