Pierożki słodkie z makiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2865

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • mała puszka gotowej masy makowej

Opis przygotowania:

Do przesianej mąki dodać margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować, posypując przy tym mąką. Z rozwałkowanego ciasta powycinać szklanką krążki. Na każdym krążku ułożyć makowe nadzienie i zlepić ozdobnie pierogi. Smażyć w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów