Pierożki słodkie z makiem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Pierożki słodkie z makiem

    Dodane przez: lipsi

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • mała puszka gotowej masy makowej

Opis przygotowania

Do przesianej mąki dodać margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie wyjąć ciasto, rozwałkować, posypując przy tym mąką. Z rozwałkowanego ciasta powycinać szklanką krążki. Na każdym krążku ułożyć makowe nadzienie i zlepić ozdobnie pierogi. Smażyć w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

0 komentarzy

Podobne przepisy