Gulasz warzywny z dorszem i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1805
Gulasz warzywny z dorszem i orzechami
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 4 ziemniaki
  • 4 cebule dymki
  • 6 łyżek oleju
  • 2 filety z dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały seler
  • 0,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • przyprawa do ryb
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oleju w rondlu, dodać obrany oraz pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku wlać bulion warzywny, obraną ze skóry cebule dymkę (w całości), obrany i pokrojony w plastry seler, pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Potem dodać do tego przekrojone na połowy pomidorki koktajlowe i ugotowane wcześniej ziemniaki. Śmietanę wymieszać z mąką, przelać do gotowanego gulaszu i doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Filety z dorsza obtoczyć w roztrzepanym jajku, oprószyć przyprawą do ryb, pieprzem i solą. Następnie obłożyć tłuczonymi orzechami i smażyć na patelni na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do gulaszu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów