Wieprzowina duszona z pieczarkami i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3622
Wieprzowina duszona z pieczarkami i szpinakiem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowiny bez kości
  • 30 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • przyprawa do mięsa
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak i pieczarki umyć, oczyścić i osączyć z wody. Pieczarki pokroić w kostkę. Szpinak pokroić na części. Wieprzowinę umyć, osaczyć z wody i pokroić w plastry. Natrzeć obranym i pokrojonym drobno czosnkiem, oprószyć pieprzem, solą, przyprawami do mięsa i odstawić na 10 minut. Następnie rozgrzać olej na patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone grzyby, podsmażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać wieprzowinę i przyrumienić. Do smażonych składników wlać bulion warzywny, dodać szpinak, liście laurowe, ziele angielskie, doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów