Ziemniaki zapiekane z pieczarkami, serem i cukinią

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 20 g pieczarek
  • 20 g tartego sera żółtego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ziemniaki umyć, osączyć z wody, naciąć środki nożem, po czym wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. i piec do miękkości. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Wówczas przełożyć na zapiekane ziemniaki w piekarniku i posypać tartym serem żółtym. Kiedy ser się rozpływać, wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na rozgrzanym oleju. Potem całość dodać do ziemniaków.

0 komentarzy

Podobne przepisy