Karczochy z fasolą i jabłkami w sosie pomarańczowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g karczochów
  • 20 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 jabłka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • 1 opakowanie małych wykałaczek

Opis przygotowania

Szpinak sparzyć wrzątkiem i osączyć z wody. Fasolkę i karczochy opłukać pod bieżącą wodą. Z fasolki usunąć końcówki. Następnie warzywa zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Ugotowane karczochy, fasolkę i pokrojone jabłka zawinąć w liście szpinaku, spiąć wykałaczkami i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos pomarańczowy: sok pomarańczowy zmieszać z octem jabłkowym, musztardą i cukrem. Dodać do tego zmiażdżony czosnek, doprawić pieprzem oraz solą do smaku, dokładnie wymieszać i polać całą potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy