Pizza z karczochami, papryka i oliwkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2305
Pizza z karczochami, papryka i oliwkami
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g karczochów
  • 5 dag grzybów shitake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • Na ciasto:
  • 40 g maki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Karczochy i paprykę umyć i osączyć z wody. Karczochy pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, karczochy, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli.

Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem, 2 łyżkami letniej wody i odstawić na 15 minut. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej roztarte drożdże, sól oraz letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Potem dodać do tego oliwę i jeszcze raz dokładnie wyrobić.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą blachy do pieczenia, wyłożyć na to karczochy z cebulą, pokrojoną paprykę i oliwki. Całość włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. na rumiany kolor. Upieczoną wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów