Bakłażan grillowany z papryką, pastą miso i sosem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g bakłażana
  • 3 łyżki pasty miso
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki przyprawy mirin
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 szczypiorek
  • sól
  • 1 tacka aluminiowa

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażana pokroić na kawałki, przełożyć na tackę aluminiową i zrumienić na rozpalonym grillu. Następnie rozgrzać sos sojowy na patelni, dodać cukier brązowy, pastę miso, przyprawę mirin i cebulę. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Potem dodać bakłażana, pokrojoną w plastry paprykę chili, doprawić do smaku solą i całość dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy