Małże smażone z majonezem i jabłkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3219
Małże smażone z majonezem i jabłkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g majonezu
  • 4 jabłka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg mrożonych małży
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić i umyć. Następnie wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Małże, które się nie otworzą, należy odrzucić, a pozostałe odcedzić. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Następnie namoczyć w nim gotowane małże, potem panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Gotowe przełożyć na talerz. Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plastry i połączyć z jabłkami. Dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i przełożyć na spodek. Całość podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów