Szparagi z jajkami i szynką w sosie holenderskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2926
Szparagi z jajkami i szynką w sosie holenderskim
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g białych szparagów
  • 30 g wędzonej szynki w plastrach
  • 3 jajka
  • sól
  • Na sos holenderski:
  • 300 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, oczyścić końcówki i ugotować do miękkości w 1 l lekko osolonej wody. Następnie odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę pokroić na kawałki i dodać do szparagów. 3 jajka przełożyć do rondla, zalać wodą, ugotować na twardo, potem odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i wyłożyć na szparagi.

Przygotować sos holenderski: masło stopić w rondlu bez mieszania, a stopione przecedzić przez sitko. Zagotować 0,5 l wody w niewielkim garnku i trzymać na małym ogniu. 3 żółtka przełożyć do miski, wlać 3 łyżki zagotowanej wody i trzymając miskę nad gotująca się wodą, utrzeć na jednolitą masę. Do masy wlewać stopniowo po niewielkiej ilości masła, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie całość ściągnąć z ognia i dodać sok z cytryny. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać i przelać na potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów