Kapuśniak ze świeżej kapusty

plateau

Autor:

Przepisów: 87

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Kapuśniak ze świeżej kapusty

    Dodane przez: mariusz

    thebittenword.com (flickr.com) / CC-BY 2.0

  • Kapuśniak ze świeżej kapusty

    Dodane przez: patelnia

  • Kapuśniak ze świeżej kapusty

    Dodane przez: patelnia

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości lub warzyw
  • 40 dag kapusty białej
  • 20 dag ziemniaków
  • 15 dag pomidorów
  • 6 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ziele angielskie
  • kminek i sok z cytryny lub kwas mlekowy do smaku

Opis przygotowania

Kapustę opłucz, pokrój w kostkę, zalej wywarem. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i ugotuj. Pomidory umyj, sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w cząstki. Słoninę pokrój w kostkę, częściowo stop, dodaj mąkę, lekko zrumień, połącz z zupą, dodaj pomidory i starte przyprawy. Wlej śmietanę, zagotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw do smaku.

0 komentarzy

Podobne przepisy