Zupa z batatów, fasoli i chipsów

wd2005

Autor:

Przepisów: 3548

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Zupa z batatów, fasoli i chipsów

    Dodane przez: wd2005

    exfordy / CC-BY 2.0

Składniki

  • 150 g białej fasoli
  • 5 dag chipsów bekonowych
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg batatów
  • matka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Fasolę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody na 3 godziny, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła. Bataty obrać ze skóry, zalać 1 l wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić, zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu oraz masłem i dodać do gotowanej fasoli wraz ze śmietaną. Doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do miseczek. Potem dodać do zupy chipsy bekonowe i udekorować natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy