Zupa z batatów, fasoli i chipsów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2332
Zupa z batatów, fasoli i chipsów
fot. exfordy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g białej fasoli
  • 5 dag chipsów bekonowych
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg batatów
  • matka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody na 3 godziny, po czym ugotować w wodzie, w której się moczyła. Bataty obrać ze skóry, zalać 1 l wody i gotować do miękkości. Następnie odcedzić, zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu oraz masłem i dodać do gotowanej fasoli wraz ze śmietaną. Doprawić do smaku przyprawami, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do miseczek. Potem dodać do zupy chipsy bekonowe i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów