Sorbet czekoladowo-migdałowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 30 g rurek waflowych z nadzieniem
  • 20 g tartych migdałów
  • 2,5 szklanki wody przegotowanej
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Do rondla wlać 1,5 szklanki przegotowanej wody, wsypać kakao, cukier oraz szczyptę soli i zagotować. Następnie przestudzić. Do przestudzonych składników dodać tarte migdały (część pozostawić do posypania) oraz drobno pokruszoną czekoladę i wlać szklankę pozostawionej przegotowanej wody. Całość zmiksować w blenderze na jednolitą masę, przelać naczynia i zamrozić. Kiedy masa całkowicie zastygnie, należy ją wyciągnąć, włożyć w nią rurki waflowe, posypać tartymi migdałami i borówkami. Całość polać likierem kawowym.

0 komentarzy

Podobne przepisy