Gołąbki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2394
Gołąbki
fot.

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 15 dag kaszy gryczanej
  • 1/2 białka
  • 300 ml wywaru z mięsa lub wody
  • 15 dag marchwi
  • 100 ml mleka
  • 20 dag pieczarek
  • tłuszcz
  • koperek
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • sól i pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Kapustę oczyść z uszkodzonych liści, wytnij głąb, opłucz, włóż do dużej ilości wrzącej wody, obgotuj, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjmij, oddziel liście, zetnij z nich grube nerwy nie uszkadzając liści. Kaszę odsiej, usuń zanieczyszczenia, zatrzyj białkiem, wysusz w średnio nagrzanym piekarniku, często mieszaj. Do wrzącego wywaru wsyp kaszę i zagotuj mieszając. Potem przykryj i naczynie z kaszą wstaw do większego naczynia z wrzącą wodą, ugotuj kaszę na parze. Marchew umyj, obierz, opłucz, zalej wrzącą wodą z dodatkiem soli i mleka, ugotuj, odcedź i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Pieczarki oczyść, opłucz, drobno pokrój, usmaż, wmieszaj z kaszą, marchwią i posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku. Na liściach kapusty ułóż nadzienie, zawijaj brzegi liści do środka, zwiń rulony, ułóż w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty, zalej wrzącym wywarem lub wodą i uduś do miękkości pod przykryciem. Najlepiej podawać z ziemniakami i sosem pomidorowym.
Smacznego!

Autor: plateau

1 komentarz

fajny przepis znalazlam też na [link usunięto za niezgodność z regulaminem]

Podobne przepisy