Falafel z ciecierzycy i ryżu

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy z puszki w zalewie
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki śmietanki sojowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki kleistego ryżu
  • pęczek zielonego koperku
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Przygotować falafel: cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i oprószyć cynamonem oraz solą. Do cebuli dodać osączoną z zalewy ciecierzycę i razem utrzeć w makutrze. Następnie dodać do tego kminek, mąkę, sodę oczyszczoną, pieprz i 2 łyżki oleju. Uformować ręcznie kulki wielkości orzechów włoskich. Rozgrzać olej w rondlu, wrzucić do niego kulki i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do sałaty. Ryż opłukać, zalać 1 szklanką lekko osolonej wody, ugotować, odparować i utrzeć ze śmietanką sojową. Utarty ryż wyłożyć na usmażone kulki. Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.

0 komentarzy

Podobne przepisy