Omlet z małżami

wd2005

Autor:

Przepisów: 3578

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 30 g mrożonych małży
  • 4 jajka
  • 200 ml pikantnego keczupu
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki mąki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Małże rozmrozić, umyć, zalać 0,5 l lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Następnie odcedzić i usunąć te, które się nie otworzyły. Pozostałe odciąć od muszli. Jajka roztrzepać widelcem na talerzu, dodać do nich mąkę, wodę szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić do niego odcięte małże, smażyć przez 30 sekund, potem zalać je roztrzepanymi jajkami i smażyć omlet z dwóch stron. Gotowy wyłożyć na talerz i udekorować zieloną natką pietruszki. Do osobnej miseczki przelać keczup pikantny i razem podawać.

0 komentarzy

Podobne przepisy