Sos grzybowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2289
Sos grzybowy
fot. Junhao! / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml wywaru z kości
  • 2 dag grzybów suszonych
  • 3 dag tłuszczu
  • 3 dag mąki
  • 100 ml śmietany
  • sól i przyprawa do zup do smaku

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, namocz, ugotuj, wyjmij i drobno posiekaj. Tłuszcz rozgrzej, dodaj mąkę, zasmaż nie rumieniąc, rozprowadź zimnym wywarem z kości i grzybów mieszając trzepaczką, zagotuj i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj grzyby, śmietanę, dopraw do smaku.

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy