Polenta z ziemniaków, kalafiora, pieczerek i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2189
Polenta z ziemniaków, kalafiora, pieczerek i jajek
fot. scaredy_kat / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duży kalafior
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać wodą, dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować na miękko. Po ugotowaniu odcedzić i utłuc razem z ziemniakami. Utłuczone warzywa wyłożyć na talerz. Rukolę opłukać, osączyć z wody i dodać do warzyw na talerzu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę i zeszklić ją. Co cebuli dodać pokrojone w plastry pieczarki, oprószyć pieprzem oraz solą i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu. Potem dodać do całości. Jajka wbić na gotującą się wodę, kiedy się zetną wyciągnąć łyżka cedzakową i dodać do potrawy. Wszystko oprószyć pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów