Słodka zupa ryżowa z orzechami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2697
Słodka zupa ryżowa z orzechami i migdałami
fot. Sebastian Mary / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml syropu malinowego
  • 15 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 15 dag migdałów
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 szklanka kleistego ryżu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 0,5 l wody
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, po czym zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować i odparować. Następnie ryż podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z syropem malinowym (2 łyżki syropu pozostawić do zupy) i uformować ręcznie kulki. Do kulek włożyć migdały i zalepić je. Z drugiej części białego ryżu również uformować kulki ręcznie, włożyć orzechy laskowe i zalepić. Wszystkie kulki zalać 0,5 l wody z cukrem brązowym i 2 łyżkami syropu malinowego i gotować przez 4 minuty. Gotową zupę z kulkami doprawić sokiem z cytryny i przelać na talerz.

Komentarze (2)

czy ryżu jedna szklanka, czy dwie szklanki?

2 szklanki ryżu

Podobne przepisy

Więcej przepisów