Tarta owocowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2835
Tarta owocowa
fot. erix! / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 brzoskwinie w syropie
  • 3 kiwi
  • 3 łyżki wiśni z kompotu
  • 2 łyżki ananasa w kostce w zalewie
  • 2 łyżki jeżyn
  • 1 banan
  • Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na tartę: mąkę zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, wlać letnią wodę i wyrobić ręcznie elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Następnie ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i zapiekać na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na nie osączone z syropu brzoskwinie, następnie kiwi, banany i osączone z zalewy ananasy. Całość udekorować jeżynami i wiśniami z kompotu. Nałożonych owoców na tartę nie zapiekać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów