Karczochy zapiekane z bułką i sosem czosnkowym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 200 ml gotowego sosu czosnkowego
  • 40 g karczochów
  • 4 zwykłe bułki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 0,5 l letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania

Karczochy umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w 0,5 l lekko osolonej wody do miękkości. Następnie odcedzić i zalać sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do karczochów. Bułki moczyć w 0,5 l letniej wody przez 1 minutę, potem wyciągnąć z wody i wydrążyć środki. Wydrążone środki zmieszać ręcznie z karczochami i cebulą, doprawić pieprzem oraz solą do smaku i z powrotem całością napełnić bułki. Wszystko wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 190 stopni na rumiany kolor. Zapieczone wyciągnąć i przestudzić. Następnie zalać sosem czosnkowym i udekorować ćwiartką cytryny oraz natką zielonej pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy