Wieprzowina w sosie orzechowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3495

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 40 g wieprzowiny bez kości
  • 30 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 6 łyżek oleju
  • 4 rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis przygotowania

Wieprzowinę umyć, osączyć z wody, podzielić na porcje i natrzeć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, dodać do tego mięso i dusić do miękkości pod przykryciem.
Przygotować sos orzechowy: orzechy utłuc na drobną miazgę (zostawić 1 łyżkę całych orzechów), rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać do niego pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać miazgę orzechową, całe orzechy, sos sojowy i pastę curry. Doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny, szczyptą cukru do smaku i zagotować na małym ogniu. Gotowym sosem zalać mięso.
Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wyłożyć na mięso. Całość udekorować natką pietruszki.

0 komentarzy

Podobne przepisy