Dosa z papryką, pomidorami i rzepą

(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1683
Dosa z papryką, pomidorami i rzepą
dearanxiety / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g śmietany 18 %
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 150 g białej rzepy
  • 130 g przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kukurydzę osączyć z zalewy i połączyć z papryką. Rzepę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną, szczyptą soli i pieprzu i wyłożyć do małej miseczki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy i zmieloną gorczycę. Doprawić pieprzem oraz solą i zagotować. Potem przełożyć do drugiej, małej miseczki i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową zmieszać z mąką razową, pokrojoną drobno natką pietruszki, proszkiem do pieczenia, 1 łyżeczką soli, letnią wodą i wyrobić ciasto jak na naleśniki. Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju na patelni, wlać ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, dodać paprykę z wymieszaną kukurydzą, zawinąć ciasto w rulony i dodać do całości.

0 komenatrzy